Company Logo

Klein van buiten, groots van binnen

30th January 2020
De ultracompacte FX5UC biedt maximale toegankelijkheid en de beste prestaties

Mitsubishi Electric presenteert met de MELSEC FX5UC serie zijn tot nu toe kleinste en krachtigste micro-PLC. Het uiterst compacte formaat helpt machinebouwers en fabrikanten om nog meer functionaliteit onder te brengen in een nog kleinere ruimte en tegelijkertijd webtoegang en netwerkverbindingen aan te bieden die nodig zijn voor de nieuwste Smart Factory toepassingen.

Hergepostioneerd als onderdeel van de krachtige MELSEC iQ-F serie is de nieuwe MELSEC FX5UC serie (‘C’ staat voor ‘compact’) ontworpen om de steeds meer geavanceerde dataverwerkings- en communicatietaken uit te kunnen voeren die worden vereist voor Smart Manufacturing toepassingen. Concreet betekent dit dat deze kleine PLC nu dezelfde krachtige CPU bevat als het FX5U model van Mitsubishi Electric, maar dan wel in een product dat zo klein is als de FX3S micro-PLC.

Multitasking is de toekomst
De ultracompacte PLC heeft een programmageheugen voor maximaal 128.000 stappen en een groot datageheugen. Dankzij een cyclustijd van 34 ns zijn extreem snelle machinereacties en een verhoogde productiviteit mogelijk. Bovendien kan de FX5UC PLC positionerings- en geavanceerde motion control functies uitvoeren voor maximaal acht gesynchroniseerde assen. Hierdoor zijn er geen speciale controllers nodig, wat besparingen oplevert op het gebied van kosten voor hardware en onderhoud, programmeertijd en ruimte voor het plaatsen van deze apparaten.

De extra functies die zijn geïntegreerd omvatten tools om diefstal of manipulatie van data te voorkomen. Een voorbeeld hiervan is de authenticatie van veiligheidssleutels, waarbij operators via het web veilig toegang hebben tot de systeemstatus en kunnen communiceren met on-board functies, zoals datalogging.

In het oog springend is dat de kleinste CPU-module met 16 digitale ingangen en 16 relais- of transistoruitgangen slechts een kwart van de grootte van een conventionele compacte PLC inneemt. Hierdoor wordt minder waardevolle machine- of productieruimte ingenomen en kunnen kleinere besturingskasten worden gebruikt.

Voordelen voor automatiseerders
Door vanaf het begin flexibiliteit en schaalbaarheid mee te nemen, hebben de ontwerpers van de FX5UC een oplossing ontwikkeld die ideaal is voor zowel kostengevoelige kleinere toepassingen als voor grotere systemen, waarbij meerdere PLC’s in een netwerk zijn opgenomen. De netwerkmogelijkheden helpen fabrikanten bij het ontwikkelen van meer geïntegreerde automatiseringstoepassingen, vooral wanneer ze daarbij ook andere oplossingen van Mitsubishi Electric gebruiken. In dat geval kunnen complete productielijnen worden geregeld, wat een eenvoudigere systeemarchitectuur en transparanter gegevensbeheer mogelijk maakt. Bovendien zorgt open connectiviteit voor compatibiliteit met een breed scala aan netwerkopties.

Bij het streven naar meer flexibiliteit en installatiegemak voor de gebruiker is met veel kleine details rekening gehouden. Zo versnelt het gebruik van veerklemmen het bedraden en zorgt het voor betrouwbare en trillingsvrije aansluitingen. Omdat de modules samen met hun bedrading ontgrendeld en verplaatst kunnen worden, zijn ook onderhoudstaken en het vervangen van systemen eenvoudiger en sneller uit te voeren.

— Kadertekst —
De geschiedenis van Mitsubishi Electric met de micro-PLC
Mitsubishi Electric lanceerde meer dan 35 jaar geleden met de FX PLC-familie, die onderdeel was van de MELSEC F-serie, de eerste micro-PLC’s ter wereld. In de loop der jaren is de FX productportfolio uitgebreid en bieden deze PLC’s geavanceerde oplossingen voor diverse toepassingen en eisen. De hoge kwaliteit, het compacte formaat en de optimale prijs-kwaliteitverhouding creëerden nieuwe mogelijkheden en zorgden voor een revolutie in de industriële automatisering. Met een recordaantal van circa 19 miljoen geïnstalleerde MELSEC FX-controllers is dat nog steeds het geval.

 

Image 1: Mitsubishi Electric presenteert met de MELSEC FX5UC serie zijn tot nu toe kleinste en krachtigste micro-PLC. [Bron: Mitsubishi Electric Europe B.V.]


Over Mitsubishi Electric

Met 100 jaar ervaring in het leveren van hoogkwalitatieve, betrouwbare producten is Mitsubishi Electric een wereldleider erkende marktleider in de productie, marketing en verkoop van elektrische en elektronische apparatuur voor gebruik in ICT, ruimtevaart en satellietcommunicatie, consumentenelektronica, productietechniek, energie-, transport-, gebouw en HCAV-technologie.

In lijn met de bedrijfsfilosofie ‘Changes for the Better’ en de duurzaamheidsverklaring ‘Eco Changes’, streeft Mitsubishi Electric ernaar om een toonaangevend, wereldwijd groen bedrijf te zijn dat de samenleving verrijkt met technologie.

Met ongeveer 146.500 werknemers realiseerde het bedrijf in het gebroken boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2020, een geconsolideerde omzet van 40,9 miljard US Dollar*.

Onze verkoopkantoren, R&D-centra en productielocaties zijn te vinden in meer dan 30 landen.

Factory Automation – European Business Group

Mitsubishi Electric Europe B.V., Factory Automation – European Business Group (FA-EBG) heeft haar Europese hoofdkantoor in Ratingen bij Düsseldorf. Het is onderdeel van Mitsubishi Electric Europe B.V., een 100 % dochteronderneming van Mitsubishi Electric Corporation, Japan.

FA-EBG zorgt via haar netwerk van lokale vestigingen en distributeurs voor de verkoop, service en ondersteuning in de hele EMEA-regio.
* Wisselkoers 109 Yen = 1 US Dollar; stand 31.03.2020 (Bron: Tokyo Foreign Exchange Market).


Editorial Contact: Kiki Anderson

Tel: +44 (0)1905 917477

Web: news.dmaeuropa.com

Email: press-team@dmaeuropa.com

Address: Progress House, Midland Road, Worcester, Worcestershire, WR5 1AQ, United Kingdom

Reader Contact:

Mitsubishi Electric CE: Micha Daman

Tel: +31 (0)297 250350

Web: http://nl3a.mitsubishielectric.com

Email: micha.daman@meg.mee.com

Address: German Branch, Industrial Automation, Referentin Marketing Communications, Mitsubishi-Electric-Platz 1, 40882, Ratingen, Germany