Company Logo

Bauer realiseert plug-and-play retrofit van motoren in Aperam staalfabriek te Châtelet

1st December 2022
Een grootschalige retrofit waar dan ook is nooit gemakkelijk, maar in een staalfabriek met extreme omstandigheden en zware productiviteitseisen geldt dat helemaal. Als het materieel (motoren) aan vervanging toe is, moeten de fabriekstechnici de nieuwe units snel plaatsen om de benodigde uptime te handhaven. Daarom koos Aperam, een topfabrikant van staal en legeringen, voor Bauer Gear Motor om dit driejarige project voor de rollentafelaandrijving in de fabriek te Châtelet uit te voeren.

Hoewel een motor langer dan 10 jaar kan meegaan, moeten fabrieksmanagers uiteindelijk naar een nieuwe rendementsnorm upgraden of defecte units vervangen. Maar de inbouwruimte en aansluitingen van het nieuwe materieel zijn bijna altijd anders dan voorheen, wat de retrofit van een moderne motor lastig maakt. Complexe mechanische aanpassingen vanwege de nieuwe unit kunnen erg tijdrovend zijn. En nu de vraag en prijs van staal en legeringen door het dak gaan, moest een langere stilstand van de staalfabriek tijdens de retrofit worden vermeden.

De Aperam fabriek in het Belgische Châtelet bestaat uit een smelterij en walserij, die duurzaam staal en legeringen produceren. Bij routine-inspecties stelden eigen onderhoudstechnici vast dat de motoren van de rollentafels aan vervanging toe waren. Vanwege het gewicht van de plakken wordt elke rol door een eigen motor aangedreven. Een gebruikelijke retrofit van de motoren was onaanvaardbaar, omdat dit uitgebreide mechanische aanpassingen van elke unit zou vergen. Aperam benaderde daarom Bauer Gear Motor – een topmerk van Altra Industrial Motion Corp. – voor een plug-and-play oplossing.

Bauer Gear Motor is een wereldleider in motorreductoren met een bewezen reputatie in het leveren van uiterst robuuste en betrouwbare aandrijvingen voor zware toepassingen in de metaalsector. Bauer concentreert zich op motoren met de hoogste rendementsnormen en kan metaalproducenten een plug-and-play oplossing bieden voor de retrofit van rollentafelaandrijvingen.

Bauer’s retrofit-oplossing bestaat uit twee hoofdelementen: een standaard asverbinding met een flens of askoppeling vergemakkelijkt en bespoedigt de installatie. Die wordt gecombineerd met een adaptergrondplaat, waardoor de oude motor een-op-een door een nieuwe kan worden vervangen. Dit plug-and-play design vereist geen kostbare en tijdrovende mechanische aanpassingen, waardoor de nieuwe motoren met een minimale downtime konden worden geplaatst.

“Het belangrijkste bij het Aperam project was dat we een plug-and-play oplossing als totaalpakket konden leveren, met name voor de technici in de fabriek,” verduidelijkt André, Regionaal verkoopleider, Noord-Europa. “Onze ruime vakkennis over de metaalsector en onze geboden OEM-support waren ook doorslaggevende factoren. Eén van de voornaamste uitdagingen was dat we het benodigde aantal motoren binnen de geplande downtime van de fabriek moesten leveren, maar dankzij onze productiecapaciteit lukte dat. We hebben in drie jaar alle motoren van de rollentafel vervangen, waardoor het systeem aan de nieuwe rendementsnorm voldoet, terwijl het onderhoud en eventuele retrofits voortaan soepeler zullen verlopen.”

Bauer levert speciale motoren, specifiek voor rollentafels. Deze hebben standaard een stevige ventilator of een ongeventileerd design, wikkelingen om veel koppel te leveren, sterke tandwielkasten en tandwielen, hittebestendige afdichtingen en IP65-omkastingen.

Door de asverbindingen en grondplaten voor Aperam te standaardiseren, kon Bauer het hele eerste retrofitproject stroomlijnen, terwijl ook alle latere upgrades of vervangingen van de motoren op de rollentafel veel vlotter zullen gaan. Hierdoor is de fabriek in Châtelet niet alleen energiezuiniger geworden, maar kon tevens de uptime van de productie voor de toekomst worden veiliggesteld.

 

Image 1: Bauer Gear Motor voltooide driejarige retrofit van rollentafelaandrijving voor Aperam’s fabriek in het Belgische Châtelet.

Image 2: De retrofit-oplossing gebruikt standaard asverbindingen en adaptergrondplaten om motoren plug-and-play te vervangen

Image 3: Rollentafels transporteren hete en zware plakken metaal, waarbij elke rol een eigen motor heeft.


Bauer Gear Motor GmbH

Wij lossen al ruim driekwart eeuw aandrijfproblemen op, overal waar krachtige elektrische aandrijvingen voor installaties, machines en apparaten nodig zijn. Dankzij onze wereldwijde vestigingen zijn wij altijd in de buurt om u te helpen, waar u ook bent.


Editorial Contact: Brittany Kennan

Tel: +44 (0)1905 917477

Web: news.dmaeuropa.com

Email: press-team@dmaeuropa.com

Address: Progress House, Midland Road, Worcester, Worcestershire, WR5 1AQ, United Kingdom

Reader Contact:

Bauer Gear Motor GmbH: Philip Crowe

Tel: +49 711 3518 276

Web: https://www.bauergears.com

Email: philip.crowe@bauergears.com

Address: Eberhard-Bauer-Straße 37, 73734 Esslingen, Germany